Taylor Alison Swift født 13. desember 1989 i Reading i Pennsylvania, er en amerikansk, Grammy-belønnet sanger, gitarist og låtskriver. Hun skriver om det hun opplever i livet, og sier selv at de fleste sangene handler om tidligere kjærester, kjærlighet og gutter.

Taylor Swift gav ut debutplata Taylor Swift i 2006, og den kom på sjetteplass på Billboard-lista. I 2008 utgav hun sin andre plate, Fearless, som er kritikerrost og var på førsteplass på Billboard-lista ni uker på rad. Noen av hennes mest kjente sanger er; «We Are Never Ever Getting Back Together», «I Knew You Were Trouble», «You Belong With Me» og «Love Story».

I filmen Valentine’s Day spiller hun mot Taylor Lautner. Ellers spiller hun i seriene CSI og Law & Order. Hun har også en rolle i Hannah Montana: The Movie, og er i tillegg stemmen til Audrey i filmen “The Lorax”.

Hun har vunnet over 60 priser og har blitt nominert til rundt 100 priser, hvorav mellom 10 og 20 er Grammy Awards. Taylor Swift har en parfymekolleksjon, Wonderstuck, som har tre varianter i kolleksjonen.

Etter lanseringen av det femte albumet, 1989, ble Swift den eneste artisten som har hatt tre separate album som har solgt over én million kopier i sine respektive lanseringsuker.

Oppvekst

Taylor Swift ble født og vokste opp på en juletrefarm i Wyomissing i Pennsylvania. Der bodde hun sammen med moren Andrea, faren Scott og broren Austin. Det fantes allerede en kjendis i familien Swift. Taylors bestemor var nemlig den operasangeren Marjorie Finlay. Taylor begynte som 10-åring å interessere seg for musikk, og startet allerede da å spille gitar og skrive egne låter. Da hun var 14 år, ble hun den yngste låtskriveren som ble hyret av Sony Tree i Nashville.

Oppvekst

Oppvekst

Gjennombruddet

Allerede hennes første singel låt i 2006 gikk dypt inn på Billboard sine lister. Denne singelen kom midtveis i 2006 og gikk inn på sjetteplassen på Billboard. Tim McGraw var tittelen på den første singelen. Debutalbumet kom i oktober samme år og solgte 39 000 kopier i USA i lanseringsuken.

Taylor vant priser for albumet og også en CMT Music Award for beste video av en nykommer med sangen Tim McGraw. Albumets andre singel, Teardrops on My Guitar, ble utgitt 24. februar 2007.

Swift vant prisen for Årets låtskriver/artist av The Nashville Songwriters Assn. Intl. i oktober 2007, og hun er den yngste som har vunnet denne prisen.

Gjennombruddet

Gjennombruddet

Til Topps

Alle gode ting er tre heter ordtaket, og også for Taylor Swift stemmer dette. Hennes tredje singel, Our Song, var hele seks uker nummer 1 på Country Charts. Senere det samme året gav hun også ut julealbumet Sounds of The Season: The Taylor Swift Holiday Collection.

Albumet solgte 45 000 kopier den første uka, 6 000 mer enn debutalbumet hennes.

Fearless

Fearless er det andre albumet til Taylor Swift, og det kom ut 11. november 2008. Albumet solgte nesten 600 000 kopier den første uka, og Taylor er den første country-artisten som har solgt så mye under lanseringsuka. Den første singelen fra albumet, Love Story, ble en stor hit verden over, og Taylor Swift ble et kjent navn over hele verden. Swift har selv sagt at hun skrev sangen på under 20 minutter.