Musikk fra Norden er ikke bare popmusikk og navn som Marion Ravn, Abba og Alan Walker. Norden har oppfostret musikere fra mange nisjer, og en nisje som fortjener mer omtale er samisk musikk og joik spesielt.

Joik er tradisjonell samisk folkemusikk, og er blant de eldste musikkformene i Europa. Joik skiller seg ut fra annen musikk, og bygger på spesielle teknikker av stemmebruk. I tillegg har joik vært brukt som både musikk og litteratur, og har vært et verktøy for samene til å formidle kunnskap og historier. Joiken har også en spesiell betydning i å minnes døde. Hvem felte vel ikke tårer da Jon Henrik Fjellgren joiket for sin døde venn Daniel i ”Talang Sverige 2014”? Det var ikke selve teksten som rørte oss alle, det var stemningen, innlevelsen og historien bak joiken.

Mari Boine

Når du tenker på ordet ”joik”, får de aller fleste av oss et bilde av en kvinne i tradisjonelle samiske klær, som synger og joiker med en innlevelse som sender ilinger oppover ryggen til de som hører på. Denne kvinnen heter Mari Boine. Hun ble født 8.november 1956 i Karasjok, og er en norsk musiker som blander flere genre. Hun har trollbundet mange med sine fremføringer, og satte joik på musikkverdens kart. Musikken hennes kan nesten ikke kategoriseres til bare joik og rock heller, da hun har satt sitt eget, personlige preg på sangene, og det føles som om musikken ikke er av denne verden. Hennes samiske røtter gjennomsyrer tekst og musikk, og hun har virkelig lagt sjelen sin i musikken. Gjennombruddsalbumet hennes kom i 1989, og bar navnet ”Gula, Gula/ Hear the voices of our foremothers”. Hun har mottatt svært mange musikkpriser opp gjennom årene, blant annet Spellemannsprisen.

Musikere med samisk bakgrunn i nyere tid

Musikere med samisk bakgrunn i nyere tid

Karasjok er fødestedet til flere kjente navn, som har latt joik sette preg på musikken sin. Med bandet Intrigue ble det født et nytt navn innenfor musikk: ”Heavyjoik”. Bandet kombinerer heavyrock og joik, og det blir vakkert og det fenger.

Drar vi videre til dagens Kautokeino, finner vi Elle Marja Eira, musikeren som sier hun kunne joike før hun kunne snakke. Hun blander joik med artisk elektronisk musikk, noe som gir også gir en helt særegen lyd. Hun forteller at hun joiker ikke om noe, hun derimot joiker noe eller noen, og hun elsker å joike bestefaren sin.

Fra Hedmark har vi lagt merke til Marja Mortenssons stemme. Debutalbumet hennes ”Aarehgijre – Early Spring” har høstet svært god kritikk, for hennes vakre stemme, det gode materialet som er egenkomponert, og for hennes evne til å bevege publikum. Hun mener selv at joik er en filosofi, og at når hun joiker får hun bilder i hodet, som gjør at hun føler at hun reiser, noen ganger en reise inn i sjelen til den hun joiker.  Til sist kommer vi ikke unna det norske bidraget til den internasjonale Melodi Grand Prix i Israel i 2019: Keiino og sangen Spirit in the sky. Sangen endte med en solid 6.plass, og mye av grunnen var den trolske joiken til rapperen Fred Buljo.