Når jeg først er i gang med å skrive om musikkens storheter, så klarer jeg heller ikke å holde meg unna en annen britisk musikk gruppe. De er kjent for å spille klassisk rock. Det er noe uklart om opphavet til gruppen, men de kan spores tilbake til 1968 da to av medlemmene var medlemmer i Trioen Smile. Men det var først når han som har vært den største frontfiguren nå i de senere årene kom med i 1970 at gruppen tok form og begynte å spille under det navnet de er verdenskjente for!  Du har kanskje allerede gjettet hvilken gruppe jeg er i ferd med å skrive om? Jepp – du gjettet riktig – det er gruppa Queen og frontfiguren jeg snakker om er selvfølgelig Freddie Mercury.

Oppstarten

Brian May og Roger Meddows- Taylor spilte sammen allerede på slutten av 60 tallet, men det var når Mr. Mercury kom med i 1970 at gruppen Queen kom til verden. Bassisten John Deacon kompletterte besetningen da han slo seg sammen med de tre andre i 1971.

Selv om de første årene og deres første plateutgivelser ikke var de aller største suksessene, så var det alltid noe på de fleste av dem. Det første albumet – Queen – i -73 hadde en radiohit med låta «Keep Yourself Alive». Queen II hadde hit’en «Seven Seas of Rhye», og så «Sheer Heart Attack». Den plata inneholder mange musikalske godbiter og snadder som fortsatt spilles over hele verden.  Men det var når det fjerde albumet ble gitt ut at en virkelig stor hit kom. Albumet «A night at the Opera» med «Bohemian Rhapsody». Den låten trenger vel knapt noen mer presentasjon – den er jo alene så verdenskjent som noe….

Totalt med plater og samleplater har de gitt ut over 40 enheter. Bare det er jo en prestasjon. Og det er uten singler.

Queen

Queen

Alle komponerer og skriver

Queen har mange hits og kjente låter. Og det er forskjellige komponister bak mange av de forskjellige låtene. Hele gruppa komponerte nemlig musikk og de fikk sine slagere i tur og orden.

«Bohemian Rhapsody» var det Freddie Mercury som stod bak. «Radio Ga-ga» var det trommeslageren Roger Meddows- Taylor som stod bak, «Anotherone bites the dust» var John Deacons verk, «We will rock You» ble skrevet og komponert av Brian May.

Gutta var veldig kreative og skrev store mengder god musikk alle sammen. Og i mange tilfeller samarbeidet de også om å skrive og lage hit-låter. Det ble så mange og samarbeidet så mye at det ble vanskelig å bestemme hvem som skulle ta æren for de forskjellige låtene. Da bestemte de seg for at all kreditt skulle gis til gruppa Queen i helhet.

Konserter

Det er i dag over 15 år siden Freddie Mercury døde av Aids – dessverre. En stor musiker som gikk bort alt for tidlig. Hans siste live konsert var vel en konsert i forbindelse med hit låten Barcelona. Denne låten er jo også kjent som tittel låt for sommer OL i 1992 i nettopp Barcelona.

I Norge holdt gruppen bare en konsert og det var i Drammenshallen i 1982. Det skulle vært en konsert også i Oslo i 1974, men den ble avlyst på grunn av et trafikkuhell. Det hadde vært en drøm å se disse gutta live. Bandet er en av de aller størst som har eksistert for min del.