Er det en musiker som jeg virkelig setter pris på, er det Ole Paus og hans mange spennende tekster. Når jeg lytter på hans viser, blir jeg nesten litt paralysert – fordi han har så sterke og ofte mellommenneskelige budskap i sine tekster. Han er en kunstner med ord, og det å lytte til hans tekster -gir mening på en helt annen måte enn med mye annen musikk. Vi skal se litt nærmere på dette med hans karriere, som etter hvert har blitt ganske så mange år. Han har vært utrolig flink til å skape debatt og engasjement, i det han formidler i sine tekster – ja mange sier han er samfunnsrefsende og det kan vel kanskje stemme i mange tilfeller. Norge trenger musikere som Ole Paus, som våger å ta et oppgjør med politikere og andre samfunnstopper – dette er ytringsfrihet i praksis i form av tonesatte ord.

Ole Christian Paus

Dette er det hele og fulle navnet hans, og han er født i Oslo 9.februar 1947. Det at han har et stort hjerte for hovedstaden, har gjentatte ganger kommer frem i både musikken men også i andre sammenhenger. Det at han er en samfunnsengasjert mann, hersker det lite tvil om.

I en sofa fra IKEA

Dette er nok den mest kjente sangen han har kommet med, men listen er lang når det kommer til låter han har produsert. Han kom virkelig på banen på 1970-tallet, da han var en av de mest sentrale musikere under visebølgen som Norge hadde på den tiden.

Debuterte i 1970

Visekunstner Ole Paus debuterte allerede i 1970, og allerede i 1971 debuterte han også som forfatter. Kjente navn som Alf Prøysen og Alf Cranner, oppdaget hva som bodde i Ole Paus. Det samme kan sies om Jens Bjørneboe og Andrè Bjere, alle disse skulle vise seg å bety mye for Ole Paus – i sine roller som mentor for den da unge mannen.

Ole Paus

Vant Spellemannsprisen i 1976

Ole Paus har vunnet en rekke priser, men sin føste Spellemannspris fik han allerede i 1976. Det var med «I anstendighetens navn» at han stakk av med prisen i klassen for visesang. I 1998 fikk han juryens hederspris, og så sent som i 2013 ble han kåret til Årets spellemann. Som sagt han har vunnet det meste som er å vinne, og det er en artist som helt klart setter spor etter seg. Jeg nevnte innledningsvis at Ole Paus er en uredd artist og forfatter, som ikke er redd for å ta oppgjør med nesten hvem det skulle være i sine tekster. Men de siste årene, har han endret stilen sin ganske så markant. Det kan vel sies at han er blitt en mykere og mer poetisk artist, og han har blant annet  gode eksempler på dette, med sanger som «Engler i snøen» og «Innerst i sjelen»

Barneopera

Han skrev «Heksene» som er en barneopera sammen med sin sønn, i perioden etter at han tonet ned det politiske innholdet i sine tekster. Han har også hatt samarbeid med Kristelig Kulturverksted, hvor hans oppgave i store trekk har vært å tolke forskjellige salmer.