En av de virkelig store internasjonale stjernene i musikkens verden var Leonard Cohen. Han var en mann med mange talenter – også på andre ting enn bare musikk. Han var en sanger, lyriker, låtskriver, romanforfatter, gateartist, skuespiller, pianist, manusforfatter, skribent og musiker. Leonard Norman Cohen kommer i fra Montreal i Canada, men bosatte seg etter hvert i USA.

Han ble født inn i en ganske velstående jødisk familie, som hadde både bil med privatsjåfør og hushjelp. Han sier selv at han er født med dress, et utrykk om velstand i familien.

Barn og ungdomstiden

Leonard hadde en forholdsvis bra barndom, med det tynget ham veldig at faren gikk bort da han var bare ni år gammel. Dette og det at hans besteforeldre kom i fra Polen og Litauen preget mange av hans romaner og hans musikk i tiden fremover. Han gjorde det bra innen musikken tidlig, selv om han aldri tok noen musikals utdanning, det ble noen pianotimer hos en bekjent av familien som hjelp han på veien. Sin første gitar fikk han da han var rundt 15 år gammel og lærte seg selv raskt å spille på den. Da han så vart 17 år gammel begynte han å studere ved McGill universitetet og samtidig begynte han og lese verkene til J Joyce, Proust og Tolstoj. De inspirerte han mye i sitt videre forfatterskap. Under tiden på universitetet startet han også gruppen Buckskin Boys, de fikk flere spillejobber på forskjellige tilstelninger og tjente noen ekstra penger under studietiden. I en alder av 22 år flyttet han så til New York og fortsatte sine studier ved Columbia University, men han ble ikke så lenge der. Han valgte å prioritere skrivingen i stedet.

Leonard Cohen

Starten på karrieren

Han debuterte som poet da han var litt over 20 år gammel, det ble flere dikt samlinger og romaner på han på den tiden. Han ble da fort kjent for sine tekster og forfatterskap i Canada og ble snart sett på som en av de fremste forfattere der. Han startet også tidlig med å skrive låter, selv om han ikke ga ut sitt debutalbum før i 67. Albumet ble tatt veldig godt imot av publikum verden rundt og hans musikalske karriere hadde fått en flott start.

På reisefot

Det ble mye flytting og reising på Cohen på 60 tallet, både rundt omkring i Nord Amerika og i Europa. Det ble først en tur til London hvor han jobbet med en bok, så tok han turen til øya Hydra som ligger i Hellas. Her traff han den Norske kvinnen Marianne Ihlen som han innledet et forhold med. Dette forholdet varte i rundt åtte år og det ble flere sanger i fra Cohen om Marianne. «Bird on the wire», «So Long Marianne», «Hey» og «Thats No Way To Say Goodbye» er bare eksempler på noen av sangene han skrev på denne tiden. Etter tiden på Hydra fortsatte han og ferdes rundt omkring i verden, holdt musikk show, skrev bøker og romaner. Det ble også en god del turer til Norge hvor han var en anerkjent artist. Han har mottatt mange priser og utmerkelser for sitt arbeid innen litteraturen og musikken.