En av de virkelig store artistene vi har i Norge er Jahn Teigen. Han er en musiker, underholder, sanger, gitarist og låtskriver. Han er en av de som har satset mest på Norge og ikke gjort seg så veldig bemerket utenfor landets grenser. Men han har deltatt i Melodi Grand Prix finaler hele 14 ganger.

Det har medført til tre opptredener i Eurovision Song Contest. En av gangene fikk han en god del oppmerksomhet med låten Mil etter mil, som fikk null poeng. Det var vel kanskje ikke den type oppmerksomhet han helst ville ha regner jeg med.

Starten på karrieren

Teigen kom til verden i Tønsberg i 1949 og viste tidlig i livet sin interesse for musikken. Han lærte seg tidlig å spille på gitar. Allerede som 15 åring ble han med i bandet The Little Stones som bassist, allerede året etter startet han sitt eget band The Enemies sammen med tre av sinne venner. Man må ikke forveksle dette med det irske bandet med samme navn som startet opp i 2000. Det var et rockeband som hadde The Beatles som sin sine store favoritter og inspirasjon. De ga ut sin første singelplate etter rundt to år som het En hemmelig hemmelighet sammen med Anne Mette Pålsrud. De fulgte på med en egen utgivelse senere i det samme året med låten Wishes og Not Even You hvor Teigen var med på å skrive teksten. Bandet ble oppløst i starten på 1968 og Teigen fortsatte da sin solokarriere en stund. Han ble så med i den Engelske gruppen Red Squares, men det varte ikke så lenge. Han valgte deretter å satse på det Israelske bandet Lions of Judea hvor han var i rundt ett år og spilte inn flere låter med dem før han returnerte til Norge igjen. Vel tilbake i gamlelandet ble han med i det bandet som er mest kjent for navnet Popol Ace. Han var med i denne gruppen i rundt syv år før han igjen satset videre på egen hånd.

Jahn Teigen

Som solo artist gjorde han det bra her hjemme og klarte og bygge seg opp et godt navn innen musikken. Han deltok i Melodi Grand Prix i tre år på rad i denne perioden dette hjalp han også videre på veien til suksess. Han ble så med i en musikal som var satt opp på Central teateret i Oslo og startet rett etterpå med samarbeidet med Herodes Falsk og Tom Mathisen i humorgruppen Prima Vera. Dette samarbeide varte i rundt åtte år og ble et enormt populært show i Norge hvor de ofte turnerte landet rundt med sitt show. Etter at han valgte å forlate Prima Vera fortsatte han igjen sin egen vei med sin solokarriere. Men han samarbeidet også med flere artister i kortere perioder, blant annet sin kone Anita Skorgan. Det ble flere musikaler og plateutgivelser og litt TV som programleder. Det har blitt mange plater og hederspriser på Teigen gjennom årene. Spellemannprisen, Gammleng prisen, Norsk Artistforbunds Ærespris, Ridder av 1 klasse av St. Olavs Orden, Juryens Hederspris under Spellemannsprisen er noen av dem.

Jahn Teigen driver fortsatt på innen musikken, så vi hører nok mer i fra den kanten fremover.