Finsk musikk er kanskje ikke det folk forbinder med populær hit-musikk, men det kan godt hende vi må spise våre ord.

For det første vi tenker på er kanskje finsk musikkteater, og det er ofte sære greier. Utrolig nok er det ganske mye som foregår på den finske musikkscenen, uten at alle er klare over det.

Finsk musikk omhandler noen av verdens beste klassiske komponister, visesangere, hardrock-band og elektronika-artister som har herjet listene verden over. Men det er ganske spennende at også Suomi, landet med de tusen sjøer, også fostrer en rekke pop-artister.

Finnene elsker sin egen nasjonalmusikk, men de har ingenting i mot å blande sjangere og få inspirasjon fra andre kulturer. Et eksempel på det er fasinasjonen for tango, en argentinsk dans med sør-amerikanske toner. For å få en oversikt over finlandske artister begynner vi med begynnelsen.

Jean Sibelius og slutten av 1900-tallet

Den senromantiske komponisten Jean Sibelius med nasjonalistiske hymner om Finland som den gang var underlagt den store bjørn i øst. Dette bærer musikken hans av, som er både pompøs og dramatisk. Nyere musikk hyller den nasjonalromantiske delen av landet med band som Apocalyptica, Stratovarius og Nightwish med Tarja Turunen i spissen.

Jean Sibelius og slutten av 1900-tallet

Men det er kanskje først på 60 -og 70-tallet vi blir mer oppmerksomme på finske artister. Ikke minst herrene fikk øynene og ørene opp for Lill Lindfors, en finsk Eurovisjon-artist og komiker. Sammen med Arja Saijonmaa utgjorde hun det fremste av populærmusikk på denne tiden.

Etter dette lå finsk musikk brakk, i hvert fall for den allmenne kulturen. Men det vokste fram metall-band som rocket hele verden med sine hardtslående refreng. HIM med Ville Valo i spissen ble frontfigur for en gotisk bølge av metallmusikk. Den sorte musikken ble frontet av band som Children of Bodom, Lordi og Sonata Artica. Det dukket plutselig opp mange artister som brølte av all sin kraft.

Fra humor til global suksess

Steve`n Seagulls er et coverband med banjo som hovedattraksjon. Disse gutta spiller kjente låter med fart og humor, noe de viser i coverlåta av AC/DC kjente Thunderstruck. Leningrad Cowboys er et annet eksempel på hvordan finnene fortolker annen musikk med humor. Frontfiguren Aki Kaurismäki er dessuten en av landets mest prominente regissører.

Utover på 90-tallet og utover på 2000-tallet tok virkelig Finland steget opp blant stjernene. Artister som Bombfunk MCs, Darude og Sasha F for å nevne noen. Disse artistene ble etterfulgt av et idol som ble en stjerne bare 12 år gammel, nemlig Isaac Elliot. Han var medlem av guttegruppa Contores Minores, men det var først da han gikk solo at det tok av. Med låter som New Way Home og Save a Girl erobret han mange hjerter.

I dag er det andre artister som fronter verdensscenen, slik som artistene Saara Aalto, Anna Abreu og Rony Rex. Pop-musikken er fullt levende i Finland, og er på frammarsj i alle land. Hva enn man foretrekker, så er spekteret fullt av spennende musikk for dem som aldri har utfordret sansene med sisu-inspirert musikk fra naboene i nord.